Legenda o šahu i zašto kamperi vole školu šaha

Šah, igra mudrosti, strategije, pameti, ima puno zanimljivih priča i legendi iza vezanih za ovu igru. Izuzetno je zanimljiva legenda o nastanku šaha, poznata kao  priča  o „šahu i pirinaču“.

Kralj Šahram je bio pravi tiranin. Vladao svojim kraljevstvom vrlo nemarno i bahato, i nije brinuo o svom narodu. Ponašao se  kao da mu narod nije bio ni potrebn, da je on iznad svega.

Mudrac Sisi ben Dahiru je odlučio je da izmislio igru kojom će lošem kralju pokazati kako bez naroda zapravo ne može da vlada i kako „sitni“ pešak (pijun) može doneti pobedu nad mnogo nadmoćnijim figurama. Tako je nastao šah.

Kralju se svidela igra, proučio je figure i pravila  i vremenom je postao oduševljen šahom. Shvatio je da igrajući šah mnogo naučio…Posle nekog vremena pozvao je mudraca Sisi ben Dahiru kako bi ga nagradio za čudesnu igru koju mu je podario. Rekao je mudracu da će mu podariti šta god poželi.

Odgovor koji je dobio bio je jednostavan, naizgled skroman, i u skladu sa Dahiruovom prirodom, mudar. On je tražio da mu kralj nagradu „isplati“  u pšenici, u skladu sa šahovskom tablom koju je izumeo. To bi trebalo da uradi tako što će mu za prvo polje dati jedno zrno, za drugo dva, a za svako sledeće po duplo više od prethodnog… Kralj je počeo da računa, jedno zrno, dva zrna, četiri zrna, osam zrna, šesnaest zrna… Rekao je mudracu kako je to premala nagrada za veliki izum kao što je šah, ali kako je mudrac ostao pri svojoj želji, kralj je pristao da mu isplati nagradu.

Kralj je naložio dvoranima da izračunaju koliko zrna pšenice treba da isplate, a kad su izračunali rekli su kralju da nagradu nije moguće isplatiti… On u toj nije poverovao, sve dok mu nisu pokazali kako su ovo izračunali… Trebalo je isplatiti 18.446.744.073.709.551.615 zrna pšenice. Toliki broj ne da se nije mogao naći u kraljevstvu, već na celom svetu. Da je pšenica rađala na površini i kopna i mora, ne bi je bilo dovoljno da se nagrada isplati.

Neka vaša deca izrastu u mudrace u skladu sa legendom..

Kampu „Moj super raspust“ organizuje časove šaha uz koje će se deca fantastično provesti i naučiti puno toga o ovoj drevnoj igri.